Czasami nachodzi nas ochota na małe „co nieco”, ale szafki ze słodkimi skarbami świecą pustkami. Co wtedy robić? Można upiec pyszne i mięciutkie muffinki z kawałkami czekolady, które pokochają i maluchy i dorośli. Wykonanie jest banalnie proste, a poza czekoladą zwykle mamy wszystkie składniki w domu. Przygotowanie muffinek zajmie nam nie więcej niż 10 minut, pieczenie około 25 min, zatem w niecałą godzinę możemy zaserwować pyszną, słodką przekąskę, a nasz dom wypełni się zapachem czekolady!
Czekoladowe muffiny
Składniki:
- 30 dkg mąki,
- 15 dkg masła,
- 15 dkg deserowej czekolady (można dać gorzką, będą wówczas bardziej wykwintne),
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 2 jajka,
- 170 ml mleka
Wykonanie:
Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Jajka zmiksować z mlekiem. Wymieszać delikatnie z mąką i resztą składników, dodać roztopione masło i posiekaną drobno czekoladę i znowu wymieszać.
Formę na muf finy wyłożyć papilotkami lać ciasto (jest dość rzadkie). Piec w temperaturze 180 st. C ok. 25 minut. Można polać roztopioną czekoladą i następnym razem przygotuję właśnie taką wersję Z podanego przepisu wyszło 14 muffinek.
Komentarze
Prześlij komentarz